2022 SRC Belgesi

SRC Belgesi Nedir?

SRC Belgesi ticari amaç şartı ile yolcu veya yük taşımacılığı faaliyeti gösteren ve bunu meslek edinmiş ticari araç kullanıcılarının alması zorunlu ticari taşıt kullanım belgesidir. SRC Belgesi 2017 yılı itibari ile eğitim ve sınav yapıcılığı Milli Eğitim Bakanlığına verilmiştir. SRC Belgesinin düzenlenmesi ve verilmesi yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Yolcu veya yük olabileceği gibi uluslararası ve yurt içi olarak da kendi içerisinde ayrı bir sınıflandırma mevcuttur. SRC kelimesi Sürücü kelimesinin kısaltmasıdır. SRC Belgesi almak için en önemli şartlardan biri de en az B Sınıfı Ehliyet Belgesine sahip olunması gerekmektedir. Taşımacılık faaliyetine ve bu faaliyeti gerçekleştirdiği durum göz önünde bulundurularak en uygun SRC Belgesine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış ve yetkilendirilmiş bir SRC Merkezine başvurması gerekir. SRC Belgesi Başvurusu sonunda alacağı SRC Belgesi Eğitimi ile SRC Belgesi Sınavında 70 Başarı puan barajını geçerek SRC Belgesi almaya hak kazanır. SRC Belgesi Sınavları her ay yapılmaktadır. Bunun için 1 ayda SRC Belgesi alabilirsiniz, diyebiliriz.

Eğer; ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihi öncesine ait ise SRC Belgesi içine sınava girmeniz gerekmiyor. Sınavsız SRC Belgenizi E-Devlet üzerinden rahatlıkla alabilirsiniz. E-Devlet üzerinden SRC Belgesi alımını bilmiyorsanız. E-Devlet üzerinden Muafiyetli / Sınavsız SRC Alın yazımızı inceleyebilirsiniz.

SRC Belgesi Gerekli Evraklar;

SRC Belgesi Başvurularında sizlerden istenilecek gerekli evraklar;

  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
  • Diploma ve Sabıka Kaydı

bilgileri ile SRC Başvurusu yapabilirsiniz.

SRC Belgesi Sınıfları;

4 Adet SRC Belgesi bulunmaktadır.

  • SRC 1 Belgesi; uluslararası yolcu taşımacılığı belgesidir. Genellikle yurt dışı yolcu taşımacılığı yapan şoförler bu belgeyi tercih etmektedir. Türkiye’nin sınıra yakın olan Gürcistan ve Bulgaristan gibi ülkelere yolcu taşımacılığı yapan sürücüler SRC 1 Belgesini almaları zorunludur. SRC 1 Belgesi olmadan uluslararası yolcu taşımacılığı yapılamaz ve tespit edilmesi noktasında cezai işlem uygulanmaktadır.
  • SRC 2 Belgesi; yurt içi yolcu taşımacılığı belgesidir. Genellikle yurt içinde yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin tercih ettiği belgedir. Türkiye sınırları içerisinde şehirler arası ve şehir içinde tüm yolcu taşımacılığı yapan meslekler bu belgeyi almakla zorunludur. Öğrenci ve Personel Servisi, Taksi, Dolmuş, Özel Halk Otobüsü, Şehirler arası otobüs kullanan şoförler SRC 2 Belgesi almak zorundadır. SRC 2 Belgesi olmadan yurt içinde yolcu taşımacılığı faaliyeti yapılamaz ve tespit edilmesi noktasında hem ruhsat sahibine hemde araç sürücüsüne idari para cezası uygulanmaktadır.
  • SRC 3 Belgesi; uluslararası yük taşımacılığı belgesidir. Genellikle yurt dışına yük taşımacılığı yapan sürücüler bu belgeyi almaları zorunludur. En çok tercih edilen taşımacılık türüdür. TIR Şoförleri en çok SRC 3 Belgesini tercih etmektedir. TIR şoförlüğü yapılabilmesi içinde iş alımlarında firmalar özellikle SRC 3 Belgesi şartı aramaktadır. Yurt dışı yük taşımacılığı faaliyetinde bulunan şoförler SRC 3 Belgesi alması zorunludur. SRC 3 Belgesinin bulunmaması durumunda Gümrük Kapısında geçemez ve idari para cezası uygulanır.
  • SRC 4 Belgesi; yurt içi yük taşımacılığı belgesidir. Türkiye de en çok tercih edilen SRC Belgesidir. Yük taşımacılığı yapan sürücülerin genellikle aldığı SRC Belgesidir. Nakliyat, Evden Eve Taşımacılık, Sevkiyat, Gıda, Hediyelik Eşya, Kargo ve birçok sektörde ihtiyaç duyulan SRC 4 Belgesi zorunlu bir belgedir. Türkiye sınırları içerisinde yük taşımacılığı faaliyeti gösteriyorsanız SRC 4 Belgesini almak zorundasınız. SRC 4 Belgesi bulunmaması ve yük taşımacılığı faaliyetinin yapılması durumunda hem araç sahibine hem de sürücüsüne idari para cezası uygulanır.

SRC Belgesi Kapsamları;

SRC Belgeleri kapsamları bakımında aslında büyük avantajlar sunuyor. Eğer siz Yolcu veya Yük taşımacılığı faaliyetini hem yurt içinde hem uluslararası yapmak istiyorsanız. Sadece uluslararası taşımacılık belgesini almanız yeterli olacaktır.

Özetle;

  • SRC 1 Uluslararası Yolcu Taşımacılığı BelgesiSRC 2 Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Belgesini kapsamaktadır. Yani SRC 1 aldığınızda SRC 2 Belgesinide almış olarak sayılırsınız. Yolcu taşımacılığı için ekstra bir SRC Belgesi almanıza gerek kalmayacaktır. Ama SRC 2 Belgeniz var ve uluslararası yolcu taşımacılığı yapmak istiyorsanız, SRC 1 Belgesi almanız gerekiyor. Genellikle önerimiz ileriye dönük bu tarz bir planınız var ise SRC 1 Belgesi almanız daha avantajlı olacaktır. Hem zamandan hemde paradan tasarruf etmiş olursunuz.
  • SRC 3 Uluslararası Yük Taşımacılığı BelgesiSRC 4 Yurtiçi Yük Taşımacılığı Belgesini kapsamaktadır. Burada da aynı şekilde SRC 3 Belgesi aldığınızda SRC 4 Belgesi almış sayılırsınız. Genellikle yük taşımacılığı yapan şoförler iş olanağının hemde gelirinin fazla olması nedeniyle ileriye dönük bu şekilde yatırımları oluyor. Maddi açıdan bakıldığında ise SRC 3 Belgesi ve SRC 4 Belgesi arasında aşağı yukarı 100 TL’lik bir fiyat farkı bulunmaktadır. Ama siz SRC 4 Belgesi aldınız ve ileride SRC 3 Belgesi alacaksanız bu fiyat farkı otomatik olarak belge sahibi olmanız nedeniyle belge fiyatının yarısı oranında fazla olacaktır. Ayrıca üzerine sınav harcı ile birlikte aşağı yukarı 600 TL yani 6 katı fiyat yansıyacaktır. Zaman olarak da tekrar bir eğitime tabi olacak ve sınav tarihini bekleyeceksiniz. Tavsiyemiz ileride yurt-dışı yük taşımacılığı planınız da varsa SRC 4 Belgesi yerine SRC 3 Belgesi almanız daha isabetli olacaktır.

SRC Belgesi Fiyatları

SRC Belgesi fiyatları her sene değişiklik göstermektedir. SRC Belgesi fiyatlarıMilli Eğitim Bakanlığının öncülüğünde taban fiyat komisyonu tarafından istatistikler sonucu belirlenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı‘na bağlı Türkiye’de ki tüm SRC Kurslarının bu kurala uymaları zorunludur.

2022 SRC Belgesi Fiyatları;

  • SRC 1 Belgesi Fiyatı : 1.400,00 TL
  • SRC 2 Belgesi Fiyatı : 1.260,00 TL
  • SRC 3 Belgesi Fiyatı : 1.435,00 TL
  • SRC 4 Belgesi Fiyatı : 1.260,00 TL

Bu fiyatlara ek olarak gireceğiniz sınav başına 130 TL SRC Belgesi Milli Eğitim Bakanlığı Sınav Harcı bulunmaktadır. Başarılı olmanız halinde 42 TL SRC Belgesi Ulaştırma Bakanlığı Harcı olacaktır.

SRC Belgesi Cezaları

Taşımacılık faaliyeti esnasında SRC Belgenizi olmaması hali ile uygulanacak idari para cezaları;

SRC 1 Belgesinin bulunmaması durumunda Uluslararası Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL,

SRC 2 Belgesinin bulunmaması durumunda Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL,

SRC 3 Belgesinin bulunmaması durumunda Uluslararası Yük Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL,

SRC 4 Belgesinin bulunmaması durumunda Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı faaliyetinde bulunulması haliyle Ruhsat Sahibi 885 TL, Araç Sürücüsü (Şoför) 350 TL

idari para cezası uygulanır.